fbpx

2 с.л. горчица
250 мл бадемово мляко
1 ч.л. черен пипер
1 ч.л. хималайска сол
1 ч.л. черна сол (ще придаде вкус на яйца)
10 мл. био ябълков оцет
500 мл зехтин или растително олио
щипка любов, която е невидима, обаче се усеща и затова толкова много харесвате майонезата в заведението ни 🙂

Бадемово мляко може да си направите като блендирате 25 г накиснати сурови бадеми с 250 мл. вода. След като се блендират, ги прецеждате през чувалче за ядково мляко или марля. Може ако желате да ползвате готово веган мляко. С плътно соево мляко става по-лесно, отколкото с по-рядко бадемово мляко от магазин. Препоръчително е всички съставки да са със стайна температура.
Слагате продуктите в последователността описана по-горе, като изчакваме със слагането на зехтина.
Ако правите майонезата с пасатор и купа за пасиране, може да сипете заедно с всички съставки и зехтина и да започнете да пасирате като движите пасатора в посока надолу-горе до сгъстяване на майонезата.
Ако правите майоненезата с блендер, след като сте сложили всички съставки и оцета (без да слагате веднага зехтина), пускате блендера на бавна скорост и постепенно наливате зехтина. В зависимост от блендера може да отнеме 30 сек. до около минута, докато се сгъсти майонезата и придобие бял цвят. Ако прекалите с блендирането и острието на блендера се затопли значително, има вероятност тя да се пресече.
Пожелаваме Ви успех и не се отчайвайте, ако не стане от първия път. Ние сме изразходвали десетки литри веган мляко или зехтин преди да открием как става при нас…Практиката прави майстора!