fbpx

Всички са наясно с факта, че коронавирусът (ще го съкратим на к.в., за да не повтаряме тази дума) бързо се разпространява и въпреки, че до преди месеци беше главно в Китай, днес е по целия свят. Досега к.в. е засегнал над 930 506 души, а общият брой на смъртните случаи свързани с него е нараснал до 46 774.

В изявление правителството на Китай призова своите хора да се откажат от невегетарианската храна, защото учените са убедени, че яденето на плътта на закланите животни може да е причина за болестта. Следите сочат, че вирусът се е разпространил от животни към хора. В сегашното положение има опасения за увеличаване на огнищата на стари и нови вируси от местата, където се отглеждат животни за месо.

Едно проучване на американските центрове за контрол и превенция на заболяванията показва, че повече от 75% от възникващите болести произхождат от животни. Експертите смятат, че опасният вирус може да е възникнал на пазар в Ухан, Китай , където хората имат пряк контакт с живи животни и животинска плът. Досега много опасни вируси са възникнали при животни като новия к.в., SARS, птичият грип и др.

Доклад в Китай от 29 януари 2019 година предупреждава колко голяма е вероятността за зараза от този вирус в Ухан именно поради пазара с диви и селскостопански животни в град Ухан. За съжаление този доклад става популярен именно сега и не е бил взет под внимание навреме. Допълнителна информация за доклада може да намерите в следното видео:

Световната здравна организация обяви огнището на коронавирус за глобална спешна ситуация в здравеопазването. Коронавирусът се превърна в основна грижа в началото за Китай, а сега в целия свят. Президентът Си Дзинпин призова хората да спрат да ядат месо, което е основната причина за смъртоносна болест. Той ги насърчи да станат вегетарианци.

Надяваме се бързо да се справим със здравословните и икономически последствия от к.в. Нека погледнем фактите и предотвратим следващи пандемии като избираме веганския начин на живот. В нашето заведение Loving Hut са посочени в табела ползите от веганството и в тях още от преди 5 години пише "предотвратява развитието на пандемии, свързани с отглеждането на животни за месо".

Допълнителна информация:

Was coronavirus unleashed by human activity or made in a lab?

The Guardian: China’s plan to cut meat consumption by 50% cheered by climate campaigners